Hoe kies je een coach die bij jou past?

Je wil iets veranderen, verbeteren, in kaart brengen en je merkt dat je het op je eentje niet kan, niet doet, niet weet. Dan is het een goede zet een coach, expert, begeleider in te schakelen.

Dat kan een loopbaancoach zijn om jouw carrière onder de loop te nemen, een perfectionismecoach om de stress te verminderen, een communicatie expert om te leren pitchen, een personal trainer om te gaan sporten of een psycholoog om je weerbaarder te maken. Eigenlijk kan je voor elk domein wel iemand vinden.

De eerste vraag die je jezelf moet stellen en bepalen:

Waar ligt jouw nood? Wat wil je bereiken via de begeleiding? Wat is jouw doel?

Probeer dat doel zo concreet mogelijk te maken en iets te bepalen waaraan je kan zien of je het bereikt hebt.

Voorbeelden die ik in de loopbaanbegeleiding hoor zijn:

  • Ik wil bevestiging dat de huidige job wel of niet (meer) bij mij past.
  • Ik wil kunnen benoemen wat mij energie geeft, mijn talenten zijn om gerichter te gaan zoeken naar een nieuwe job.
  • Welke opdrachten zijn de juiste opdrachten voor mij als freelance.
  • Is peoplemanager zijn wel iets voor mij?

Ok, eens je weet wat jouw doel is dan is de grote vraag:

Wie past er bij jou en wie heeft de juiste focus om dat doel te bereiken?

Iedere coach heeft een bepaalde expertise, maar ook een eigen (professionele) achtergrond en persoonlijkheid wat minstens even belangrijk is. Daarom is het naast een kwalitatieve coach vinden ook belangrijk om een goede match te vinden. Iemand die jou begrijpt, die ‘dezelfde taal’ spreekt en met enkele woorden kan inschatten wat jij nodig hebt. Iemand waar je je comfortabel bij voelt en je je kwetsbaar kan en durft opstellen – want tenslotte kom je net bij die coach terecht vanuit een vraag naar hulp en ondersteuning.

En dan komen we bij de realiteit – alvast sorry daarvoorde juiste match vinden vraagt tijd én het is niet altijd van de eerste keer raak.

Ligt jouw doel in een domein dat je al kent en waar je al experten kent dan gaat het sneller en is de kans groot dat je direct goed zit. Maar als het een domein is waar je geen ervaring mee hebt dan is het zoeken, googelen, rondvragen om jouw vraag te finetunen en de opties af te wegen. Het is een kwestie van steeds meer aftasten tot je nog beter weet wat je wil en de juiste match vindt.

Via een website heb je vaak al een idee van de stijl en aanpak maar vraag zeker een (telefonisch) kennismakingsgesprek als je niet zeker bent. En eerlijk twijfel je nadien nog steeds dan is het vaak niet de juiste keuze.

Ik had het recent ook voor in mijn zoektocht naar een personal trainer om de coronakilo’s kwijt te geraken en meer conditie op te bouwen. Sport of bewegen is een domein waar ik eigenlijk amper iets van ken en ik ben uiteindelijk bij iemand gestart hoewel ik twijfels had. Ik wou zo graag in de zomer starten voor de drukte van september maar eigenlijk heeft het geen tijd gewonnen maar vooral tijd gekost (samen met een aanzienlijke portie ambetantigheid). Na enkele sessies werd steeds duidelijker dat de match er niet was en we niet op dezelfde lijn zaten.  Frustratie neemt de bovenhand want je behaalt niet de resultaten die je wil en dan begint de zoektocht opnieuw.

Maar eens je de juiste match hebt is het zo zalig: de personal trainer die mij nu begeleidt moet ik niet bijsturen, kan ik volledig vertrouwen en heeft/geeft zoveel energie dat ik er telkens naar uitkijk. En dat is het einddoel, want veranderen en bijleren is al moeilijk genoeg!

Maw:

Bepaal zo concreet mogelijk wat je zoekt. Bijvoorbeeld:

  • Wil je begeleiding die volledig op maat is of liever een standaard traject met vaste stappen zodat je weet wat er op je afkomt.
  • Is het een eenmalig iets of een traject van meerdere keren?
  • Wil je begeleiding 1-1 of wil je liever in groep geholpen worden?
  • Wil je online of offline geholpen worden? En is de bereikbaarheid/locatie belangrijk?
  • Welke expertise of achtergrond heeft de coach nodig om te kunnen helpen?

En als troost: moest de eerste keer geen match zijn, dan is het nadien wel een héél stuk gemakkelijker om te bepalen wat je wel in, dus ook dat heeft zijn nut.

Succes in je zoektocht!