Het verhaal achter de KernTalenten

Er was eens een babbelkous die Danielle heette..

Ze maakte deel uit van een selectiebureau voor ingenieurs en tijdens de honderden recruitment gesprekken babbelden ze honderduit over het werk maar ook het leven van de kandidaten die ze voor zich had. En op een bepaald moment viel ineens haar (toen nog Belgische) frank dat er wel heel veel industrieel ingenieurs als kind graag met Lego bouwden, met de treintjes speelden en schaak speelden maar de burgerlijk ingenieus eigenlijk ook dolgraag boeken lazen over de Tweede wereldoorlog. Er dook een patroon op dat ze niet kon negeren…

Waardoor Danielle zich de vraag stelde: Zou het kunnen dat een kind niet creatief wordt door met LEGO te spelen, maar er graag mee speelt omdat het eigenlijk al creatief is?

In de jaren daarop ontstond de basis van de KernTalenten. Gedurende meer dan 20 jaar werd de link tussen kinderspeelgoed, -activiteiten, -spelletjes en  -interesses en de interpretatie ervan naar KernTalenten gecheckt, gedubbelcheckt, afgewogen en verfijnd met behulp van de geïnterviewden zelf. Uiteindelijk bleven er 23 KernTalenten over die de basis vormen van de methodiek zoals ze nu toegepast word.

Na een eerste empirische onderbouw werd in 2015 de ook wetenschappelijke validatie verkregen met een betrouwbaarheidsscore Cronbach’s Alpha van .84 aan de Vrije Universiteit Brussel o.l.v. Prof. Dr. Elke Van Hoof.

Ondertussen wordt de methodiek gebruikt voor verschillende doeleinden zoals algemene zelfkennis (wie ben ik?), coaching rond professionele keuzes (loopbaanbegeleiding en outplacement) maar evenzeer als basis voor studiekeuze voor de jongeren – want geef nu zelf toe wist jij welke richting je uit moest op jouw 18 jaar?

Danielle Krekels, CEO van CoreTalents, heeft er ondertussen drie boeken over geschreven: ‘Speel je KernTalenten uit’ (2004), ‘Beken(d) Talent’ (2012) en meest recent ‘Krachtig met KernTalenten’ (2018).

➜ Lees ook zeker verder waarom de KernTalenten voor mij het verschil maken.