Hoe een boek mij het lef gaf om belangrijke beslissingen te nemen.

Zes jaar geleden ging ik door een pittige periode. Als kersverse moeder en perfectionist zaten er ineens heel veel aapjes op mijn schouders. Een aapje met verwachtingen rond het werk, eentje voor mijn zoontje, eentje voor mijn man, nog een voor het huishouden, nog eentje voor de perfecte momenten met vrienden en familie en voor hobby’s had ik toen al geen tijd meer – oef – of was dat net iets dat ik er ook nog moest inpassen? Een tijd van ‘moeten’, dat is duidelijk.

Ik ben rond die periode opnieuw beginnen lezen, maar dan voor het eerst vooral uit de non-fictie categorie rond zelfkennis, rond persoonlijk leiderschap en creativiteit want daar had ik zo’n nood aan, een honger naar kennis die sindsdien niet meer is weggegaan. En zo ben ik ook dit pareltje tegengekomen nl. het boek ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen Covey.

Houvast om Zelf mijn leven in handen te nemen

Het boek gaat over hoe je jouw leven in handen kan nemen aan de hand van 7 ‘habits’. Het gaat over proactief zijn en focussen op waar je wel invloed op hebt, over een visie formuleren en die als richtlijn gebruiken voor jouw beslissingen, over tijd maken om zelf te beslissen en je niet te laten leiden door de stroom rondom ons. Het gaat over aandacht geven aan jouw omgeving, luisteren naar de echte boodschap en gaan voor synergie met een win-win in gedachten.

Voor mij is het een houvast, een kader om mijn leven zelf te bepalen.. of toch te proberen want daar gaat het om, echt jouw best doen is genoeg… perfectie bestaat niet 🙂

Ik probeer sindsdien zoveel mogelijk zelf de volgende stappen in mijn leven te bepalen en bewust te kiezen waar ik naartoe wil of toch op macro-niveau, in de grote beslissingen. Mijn eerste persoonlijk missie die ik toen opstelde was nog heel highlevel en gebaseerd op de rollenoefening uit het boek van Covey. Een oefening die trouwens naar boven bracht dat mijn dagdagelijks leven helemaal niet in lijn was met wat ik wou gaan bereiken, best wel confronterend om te beseffen. Dus was het tijd voor actie..

Ontslag geven en opnieuw gaan studeren

Ik heb al mijn moed bijeengeraapt en ontslag genomen van een job die mij geen energie gaf en besloten om terug te gaan studeren om van richting te veranderen. Ik wou een leven vol kleur gaan leven. Wat dat leven concreet zou gaan worden daar had ik wel nog geen enkel idee van en dat was best wel een ongemakkelijk gevoel maar het voelde juist en mijn persoonlijk codewoord werd sindsdien ‘kleur’.

Ongeveer 2-3 jaar later, in het postgraduaat ‘Innovatief veranderingsmanagement’, kwam ik het boek van Covey weer tegen en bleek dat ik toch weer al veel van de magie kwijt was geraakt in het rad van het dagdagelijks leven (ondertussen als mama van twee kindjes). Dus heb ik opnieuw de tijd genomen om het boek te lezen en de volgende stappen uit te stippelen om weer dichter bij mezelf en mijn doel in het leven te geraken.

Weer gaan werken én op mezelf beginnen

Ik ben sindsdien met een bijberoep als KernTalentanalist gestart onder de naam Fonkelveer, met als hoofdactiviteit KernTalentanalyses om anderen te helpen identificeren wat hen energie geeft.

Daarnaast heb ik gekozen voor de job als consultant bij Effective Business Services binnen Tobania, als hoofdberoep omdat daar niet alleen de klant maar ook de mens centraal staat én omdat de centjes ook belangrijk zijn.

Verder nam ik mij voor om elke 2-3 jaar het boek opnieuw te lezen, om telkens mijn leven weer bij te sturen naar de richting die ik echt wil. Want op een dagdagelijks niveau met twee kleine kinderen bleek dat super moeilijk om dat bewustzijn levendig te houden.

Derde cyclus

Ondertussen zijn we weer meer dan 2 jaar verder en dus tijd om de ‘7 habits’ weer vast te pakken en mijn leven weer eens onder de loop te nemen.

Hoewel ik eind vorig jaar geen tijd had om het boek te lezen (mijn eerste echte piekmomentje bij Fonkelveer – whoehoe –) namen we wel de beslissing om begin dit jaar met het hele gezin op reis naar Nieuw-Zeeland te gaan, op zich ook al een gedurfde beslissing met een 2-jarige en 5-jarige die nooit verder dan de belgische kust gegaan waren. Dus yes, stilaan komt er een automatisme voor de echte beslissingen?

Maar belofte maakt schuld, ook als het maar aan mezelf is, en na onze reis heb ik mij ingeschreven in een training van FranklinCovey rond de ‘7 habits’ om direct naar het volgende level te gaan. Hoewel ik de grote lijnen al wel theoretisch kende was het zeker de nieuwe trigger die ik nodig had, alleen al de resultaten van de 360°feedback survey waren op bepaalde domeinen als perfectionistje  best wel confronterend om te lezen.

Deze training, samen met de rust tijdens onze reis in Nieuw-Zeeland, maakt dat ik weer volledig in de ban ben van Covey en aan een nieuwe golf van zelfreflectie begonnen ben. Maar deze keer vooral gericht op Fonkelveer, en veel concreter en ambitieuzer dan voordien. Ik ben klaar om anderen mee te nemen in dit avontuur, om breder te gaan en te vertrouwen op wat er op mijn pad komt nu ik de deur effectief open zet – ik ben zelf zo benieuwd wat dit gaat geven.

Fonkelveer

Mijn missie binnen Fonkelveer wil ik graag formuleren als ‘Mensen samenbrengen en inspireren om actief meer kleur in hun leven te integreren’ – wat die ‘kleur’ voor hen ook mag zijn. Voor mij is dat deels letterlijk de kleur in ons interieur door tekeningen te maken, kleurrijke kleding te kiezen, steeds meer visueel te gaan werken of creativiteit te gaan exploreren maar tegelijk ook door te kiezen voor vrijheid, uitdagingen, constant blijven bijleren en – een hele lastige – leren genieten van het moment.

Maar misschien betekent ‘kleur’ voor jou wel iets helemaal anders..

Neem jij jouw leven al in handen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *