Covey – Om dan weer samen te komen (II)

Mijn vorige blog ging over de eerste 3 habits van het boek ‘The 7 Habits of effective people’ van Stephen Covey waar het gaat over streven naar onafhankelijkheid. En vandaag wil ik het hebben over de laatse 4 habits.

Van onafhankelijkheid naar wederzijdse afhankelijkheid

Eens je je leven zelf steeds meer in handen neemt, kan je gaan focussen op de interactie met anderen en gaan streven naar synergie. Want niemand is gemaakt om alleen te leven en iedereen heeft nood aan betekenisvolle relaties. Alleen moet je zelf eerst rechtop in je schoenen staan voor je de hand kan schudden van anderen.

Habit 4 – Think win-win

Covey geeft aan dat er verschillende mogelijkheden zijn waarop mensen zich van elkaar kunnen verhouden (mindset van winnen naar verliezen) en dat we er het meeste uithalen wanneer beide partijen op zoek gaan naar die optie waar iedereen wel bij vaart: niemand die verliest, enkel winnaars. Ook geen compromis, maar wat hij noemt Win-Win. Hij heeft het hier over een mindset van overvloed nl. dat je eerst moet geloven dat er meerdere winnaars mogelijk zijn en een competitief gevecht vanuit schaarste niet nodig is. Die mindset van overvloed gaat over communicatie, over vertrouwen, over samenwerken.

Een van de meest sprekende concepten uit het boek is de emotionele bankrekening. Een concept waar je stortingen in vertrouwen (ipv. geld) kan doen door mensen te helpen, door echt te luisteren, door jezelf te zijn, door open en transparant te communiceren (ook al ben je niet akkoord). Tegelijkertijd kunnen bepaalde acties die je doet ook datzelfde vertrouwen schaden, en dus opnames zijn van het totaal. Vandaar de benaming bankrekening met stortingen en opnames van vertrouwen.

Alleen zit er een belangrijk addertje onder het gras.

Je moet goed weten wat die persoon als een storting aanziet en wat als een opname, want dat is uiteindelijk iets heel individueel. Het is duidelijk dat jouw beloftes niet nakomen of niet eerlijk zijn of onvriendelijk zijn als een opname zal gelden. Maar soms is dat niet zo transparant. Je kan iets doen vanuit een positieve intentie, maar dat toch nog steeds als een opname aanzien wordt.

Denk maar aan de man die de rekening betaalt bij een eerste date. Voor de ene vrouw is dat een echte gentlemen die tenminste nog respect heeft voor de dames (en dus een storting maakt), maar voor een andere vrouw kan dat aanvoelen alsof er geen gelijkheid is (en dus een opname betekenen).  Zo simpel is het dus niet.

Neem eens een persoon in gedachten waarmee het wat stroef loopt. Waarbij je objectief niets kan benoemen dat misgaat. Waar op de oppervlakte alles ok is, maar het toch niet zo aanvoelt. Bekijk dan eens de laatste maanden in het licht van jullie emotionele bankrekening:

  • Waar/wanneer heeft die persoon stortingen in vertrouwen gedaan?
  • Waar/wanneer heeft die persoon opnames van dat vertrouwen gedaan?
  • En wat is nu de huidige balans?
  • Anderzijds waar/wanneer heb jij stortingen in vertrouwen gedaan? En heb je ook gemerkt dat die acties als een storting aanzien werden? Of is dat niet zeker?
  • Waar/wanneer heb jij opnames van het vertrouwen nodig gehad? En hoe groot was de impact hiervan (en heb je voldoende compenserende stortingen gedaan?)
  • Dus wat denk je dat jouw huidige balans bij die persoon is?

Mij heeft het in elk geval al wel geholpen om bepaalde zaken in perspectief te zetten. Een baas die het gevoel heeft dat zijn werknemer geen verantwoordelijkheid neemt en de werknemer die er van overtuigd is dat de baas niet ziet hoezeer hij zijn best doet. Een collega die zijn best doet om attent te zijn maar waarvan de andere op zoek gaat naar de achterliggende reden omdat in het verleden leugentjes om bestwil dat vertrouwen beschadigd hebben.

Volgens mij zijn volgende tips over feedback hier ook van toepassing:

  • Blijf trouw aan jezelf, zeg de waarheid. Pas eventueel je stijl van communiceren aan afhankelijk van wie je voor jou hebt (verhalend/to-the-point/gedetailleerd/empathisch) maar de boodschap zelf zou niet mogen wijzigen.
  • Maak regelmatig stortingen in de relatie (want dat creëert wat reserve voor de eventuele miscommunicatie op een later moment).
  • Bekijk de situatie ook vanuit de schoenen van de andere (dat is eigenlijk de volgende habit, maar goed – ze is dan ook belangrijk voor de emotionele bankrekening).

Rond het topic van vertrouwen vertelt Covey een persoonlijk verhaal over zijn zoon met als doel om de tuin te verzorgen. Hier gaat het over weerstaan om in te grijpen, maar vertrouwen te hebben en te bouwen naar de lange termijn, want wat als het wel lukt?  Je kan dit zien in dit prachtig filmpje Green and clean. 

Habit 5 – Seek First to Understand, Then to Be Understood

Eerst begrijpen en dan begrepen worden, betekent dat we eerst proberen om zelf de andere persoon volledig te begrijpen voordat we zelf onze mening geven. Vaak luisteren we om te antwoorden op een vraag, zonder echt met volle aandacht te luisteren naar de boodschap achter de woorden.

Vorig jaar op mijn eerste opleidingsdag ‘Inspirerend coaching’ bij Jef Clement had ik initieel last om te luisteren naar de verhalen van anderen. Ik was zo hard bezig met welke ‘juiste’ vraag ik nadien moest stellen om tot het doel van het gesprek te geraken – er waren heel wat deelnemers met meer ervaring en ik voelde me deels geïntimideerd. Ik wou dus extra mijn best doen. Maar eigenlijk had dat net een averechts effect en ik was niet zeker of ik alles goed en volledig gehoord had. Eens ik dat kon loslaten, mezelf kon blijven en gewoon nieuwsgierig kon zijn naar het verhaal, kwamen de ‘juiste’ vragen vanzelf en kreeg ik als feedback ze het heel fijn vonden dat ik zo aandachtig aan het luisteren was.

De volgende uitdaging was/is nog steeds dat ik graag zelf ook iets vertel en het dus best lastig vind om enkel te luisteren zonder mijn mening te zeggen/een oplossing te geven. En tijdens de ‘7 habits’ training leerde ik hier het concept van de Talking Stick kennen, waarbij enkel de persoon die de stick vastheeft mag praten en deze kan vasthouden tot hij/zij het gevoel heeft alles gezegd te hebben dat er gezegd moet worden en zich begrepen voelt. Nadien wordt de stick doorgegeven en kan iemand anders zijn/haar kant van het verhaal toelichten zodat uiteindelijk iedereen gehoord en begrepen kan worden voor er een beslissing genomen wordt. Eigenlijk echt een zalig concept, misschien zouden we dit meer moeten gebruiken binnen relaties, binnen een huwelijk of een gezin, om connectie te maken over dat wat echt telt.

Habit 6 – Synergize

Synergie is het ultieme doel. Het ontstaat als alle habits samenwerken nl. als je zelf verantwoordelijkheid neemt, weet wat je wil, als je kan/wil luisteren naar de andere en samen tot de beste oplossing wil komen. Als we synergie creëren dan is het geheel groter dan de optelsom van de delen, één plus één is drie of meer.

Iedereen is uniek want iedereen heeft een unieke combinatie van achtergrond, ervaringen, kennis, middelen en zal dus ook naar de dingen kijken door een heel specifieke bril. Hoewel dat ervoor zorgt dat communicatie en samenwerken niet noodzakelijkerwijze vanzelf gaat, zal het er ook voor zorgen dat, áls je er in slaagt om elkaar te begrijpen en respecteren, de resultaten groots kunnen zijn.

Ik ben de laatste jaren in contact gekomen met mensen uit een andere achtergrond die compleet anders denken en dat is zo verrijkend geweest! Het is pas wanneer je bewust gaat zien dat iedereen anders is, dat je van elkaar kan leren (al is het hoe zij de dingen op hun manier bekijken, zonder dat je akkoord hoeft te gaan met wat ze zeggen/doen). Ook binnen bedrijven is dit het ultieme doel, alle collega’s over de departementen heen samenbrengen naar één gemeenschappelijk doel, geen silo’s meer, geen paraplugedrag meer, maar iedereen die constructief luistert en zijn best doet om samen het doel te bereiken. Dat is de theorie, het doel om naar te streven. En nee, op grote schaal heb ik dat zelf nog niet meegemaakt, maar gewoon al betekenisvolle gesprekken met andere mensen met nieuwe inzichten, nieuwe samenwerkingen die energie geven, mastermind groepen waar we elkaar ondersteunen .. dat is waar het om draait!

Dat proeft naar meer, veel meer…

Habit 7 – Sharpen the Saw

Een man liep door het bos, genietend van de rust en de natuur. Verder lopend werd de stilte echter verstoord door het geluid van een zaag. Hij ging op zoek naar wie er midden in het bos aan het werk was en vond en zag een bezwete man die woest een zaag heen en weer bewoog. Het zagen ging echter zeer langzaam. Nu was de wandelaar geen technicus, maar hij zag desondanks toch waarom het werk niet vorderde: de zaag was bot. Hij wees de man daarop. De houthakker antwoordde echter dat hij geen tijd had om de zaag te slijpen. ‘Ziet u,’ zei de man blij een reden te hebben om even te pauzeren, ‘ik moet nog veel meer bomen omzagen,  voor slijpen van mijn zaag heb ik dus echt geen tijd.’”

Zoals je uit het verhaal kan lezen gaat deze laatste habit over het belangrijke aspect om niet te vergeten voor onszelf te zorgen.

Vaak verliezen we onszelf in de ratrace van het dagelijks leven en lopen we gewoon mee met de stroom (tot we niet meer kunnen). We hebben geen tijd om gezond te koken, om te gaan sporten, om creatief bezig te zijn, om dat boek eindelijk uit te lezen.. Maar de vraag is wat is het meest effectief?

Heb je het boek al gelezen (/of wil je het boek zelf lezen) en wil je samen met mij en enkele anderen kijken wat we hieruit kunnen leren en hoe we dit in de praktijk kunnen brengen?  Ik organiseer graag twee avonden in Mechelen waar ik graag met jou van gedachten wil wisselen.

Dinsdag 27/8 @ 19u  in Mechelen over de eerste 3 habits

Donderdag 5/9 @ 19u in Mechelen over de laatste 4 habits

Schrijf je in via annelies@fonkelveer.be voor 20/8, geef je verwachtingen mee en dan gaan we daar dieper op in en nemen we samen ons leven in handen.