Ik kan niet tekenen.. en visual thinking.

Op woensdag 25/4 organiseren Nele Van Eyken en mezelf onze eerste sessie rond visual thinking. Beide zijn we er rotsvast van overtuigd dat visualisatie een nog immens onderschatte methodiek is in het professionele leven. Het geeft je de kans om tot de kern door te dringen of net de zaken breder te bekijken. Het kan dienen als methodiek om een boodschap duidelijker over te brengen en tot een consensus te komen. Of gewoon om een brainstorm met jezelf of anderen te faciliteren. Eigenlijk zijn de mogelijkheden oneindig!

Als het zo’n wondermiddel is waarom gebruikt iedereen dat dan nog niet?

Het is eigenlijk een grote stap om van de oude, klassieke manier van werken achter jou te laten en een nieuwe visuelere manier aan te leren. Ik heb een achtergrond van IT-project management met klassieke vergaderingen van oeverloos palaveren over vanalles en nog wat, waar Powerpoints en lange Word-documenten koning en koningin zijn. Lessons learnt bestaan wel maar worden enkel gepland wanneer het project gedaan is en alles al mis gelopen is.

Sinds enkele maanden ben ik scrum master (agile project management) en hoewel ik daar nog een mooie leercurve voor mij heb, heb ik nog geen enkele keer een powerpoint gebruikt, werken we nu elke dag met ons scrum board (een echt post-it walhalla) en vergaderen we rond een white board of flip charts. Uiteraard wil dat op zich niet zeggen dat alles efficiënt verloopt en dat er louter daardoor betere resultaten behaald worden, maar in elk geval komen belangrijke bottlenecks naar boven nog voor het project ten einde is.

Wil jij eens proeven van visual thinking?

Onze avondworkshop geeft jullie de kans om door kleine oefeningen te gaan proeven van enkele vormen van visual thinking:
•  ‘Vision boards’ of beter bekend als mood boards waar je door een collage van foto’s en teksten antwoorden gaat verzamelen op een bepaalde vraag.
• ‘Think with things’ of hoe je door het gebruik van alledaagse objecten tot een conclusie kan komen. Denk maar aan ‘Lego serious play’ dat een specifieke variant op deze methodiek is.
• ‘Visual facilitation’ ofnog hoe eenvoudige visuele structuren en tekenen kan helpen om duidelijkheid te creëren rond een bepaalde vraag.

Vaak komt op dit moment een reactie in de zin van ‘Ik ben niet creatief’ of ‘Ik kan niet tekenen’ dus ik zal je direct geruststellen: ik kan ook niet tekenen – echt! En toch zal ik zelf grotendeels het deel rond ‘tekenen’ op mij nemen want het draait ook niet om mooi tekenen maar gaat over het denkproces dat ontstaat door visual thinking.

Heb je zin om mee te doen op woensdag 25/4? Inschrijven kan via annelies@fonkelveer.be. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *