fbpx

Lego® Serious Play® Essentials: Skillsbuilding (deel 2)

Bij LEGO Serious Play (LSP) draait alles om de collectieve intelligentie van de groep naar boven te halen en resultaten te behalen rond het vooropgestelde objectief.

Een cruciaal onderdeel van een succesvolle LSP-workshop is het opbouwen van het comfort om vragen met legoblokken te beantwoorden, vaak naar verwezen als “skillsbuilding”. Dit proces helpt deelnemers vertrouwd te raken met de methodiek en hun vaardigheden te ontwikkelen voor effectieve deelname.

Wat is Skillsbuilding in LSP?

Skillsbuilding is de eerste fase van elke LSP-workshop, waarin deelnemers worden geïntroduceerd aan de methodiek en het gebruik van legoblokken om ideeën en concepten te visualiseren. Deze fase is ontworpen om deelnemers comfortabel te maken en hen te de basisvaardigheden aan te leren die nodig zijn voor de rest van de workshop.

Stel dat ik jou ineens de vraag stel: ‘Bouw een model in lego dat voorstelt wie jij bent (in een professionele context) en wat jouw bijdrage is tot het team.’ Als je nog nooit in contact gekomen bent met LEGO Serious Play dan kan dat een zeer overweldigende vraag zijn waarop je volledig blokkeert. Compleet begrijpelijk, vandaar dat die opbouw zo belangrijk is.

Waarom is Skillsbuilding belangrijk?

    • Vertrouwheid met legoblokken: Sommige deelnemers hebben misschien al in hun jeugd met LEGO gespeeld, maar dat is zeker niet het geval voor iedereen. Skillsbuilding helpt deze eerste praktische kloof te overbruggen.
    • Verlagen van de drempel: Door te starten met eenvoudige bouwopdrachten en de complexiteit stap per stap op te bouwen,  voelen deelnemers zich minder geïntimideerd en meer op hun gemak om hun ideeën te delen.
    • Kennismaking met metaforen en storytelling: Skillsbuilding activeert het creatieve deel van de hersenen en bereidt deelnemers voor op meer complexe en abstracte opdrachten later in de sessie. Ze leren dat door metaforen te gebruiken (één legoblok kan vanalles voorstellen) ze elke boodschap kunnen visualeren en vertellen – ongeacht hoe abstract ook.
    • Opbouwen van zelfvertrouwen: Wanneer deelnemers zien dat ze in staat zijn om abstracte ideeën te visualiseren met legoblokken, krijgen ze meer vertrouwen in hun vermogen om bij te dragen aan de sessie.
    • Besef dat elke mening welkom is: Elke persoon is uniek, met elk een andere achtergrond, kennis en voorkeur. Door de skillsbuilding zien we dat dat uniek perspectief een duidelijke meerwaarde heeft binnen discussies en dus welkom is in deze workshop.

De opbouw van Skillsbuilding: stap voor stap

Skillsbuilding bestaat uit drie onderdelen:

  1. Technische skills:
    • Doel: Deelnemers laten kennismaken met de LEGO Serious Play methodiek en hen laten wennen aan het bouwen met LEGO-stenen.
    • Voorbeeld: De facilitator begint met een eenvoudige opdracht, zoals “Bouw een toren met de geel en groene blokken.” Dit helpt deelnemers om te wennen aan het bouwen, letterlijk de blokken op elkaar te zetten, en het delen van hun gedachten.
  2. Gebruik van metaforen:
    • Doel: Deelnemers laten kennismaken met het gebruik van metaforen, wat later nodig zal zijn om de vragen te beantwoorden. We verlaten het letterlijke pad en leren concepten met legoblokken voor te stellen.
    • Voorbeeld: Een opdracht kan zijn “Bouw een model van wat jou energie heeft in je job.”
  3. Gebruik van storytelling:
    • Doel: Deelnemers uitdagen om complexere ideeën en concepten te verbeelden en het verhaal van het model te vertellen aan de rest van de groep.
    • Voorbeeld: “Bouw een model dat jouw ideale leidinggevende voorstelt.”
Skillsbuilding - LEGO Serious Play

Bij korte workshops worden de vragen al aangepast aan de context van het objectief zodat we een eerste start maken, maar duurt de workshop iets langer dan kunnen hier vragen gebruikt worden die verbreden. Zo stel ik dan vaak de vraag “Wat apprecieer je het meeste in jouw huidige bedrijf?”. Zo’n mooie vraag om tegelijk de diversiteit en rode draad te zien in de antwoorden hierop.

Conclusie

De juiste vaardigheden opbouwen is een essentieel onderdeel van elke LEGO Serious Play workshop. Het creëert een veilige en stimulerende omgeving waarin deelnemers leren dat ze hun mening mogen uitdrukken en hoe ze dat kunnen doen. En door de basisprincipes van LSP te beheersen, kunnen deelnemers vol vertrouwen hun ideeën en inzichten delen, wat leidt tot rijkere en effectievere sessies. Skillsbuilding legt de fundering voor succes en maakt het mogelijk om complexe problemen op een creatieve en collaboratieve manier aan te pakken.

Wil je weten of LEGO Serious Play iets kan betekenen voor jouw team of organisatie?

Bekijk de mogelijkheden voor een workshop op maat.

Of plan een vrijblijvend gesprek in en dan kijken we samen.