fbpx
Lego Serious Play

Ontdek de kracht van Lego® Serious Play®: Spelen voor Succes

Als je denkt aan LEGO, komen er misschien jeugdherinneringen bovendrijven aan het bouwen van indrukwekkende kastelen, ruimteschepen of zelfs fantasierijke werelden. Maar wist je dat LEGO ook een serieuze rol kan spelen in de wereld van persoonlijke ontwikkeling, teamvorming, organisatieverandering en zelfs strategie- & visieontwikkelingWelkom in de fascinerende wereld van Lego Serious Play!

Wat is Lego Serious Play?

Lego®  Serious Play® (LSP) is veel meer dan alleen maar spelen met blokken. Het is een inspirerende en impactvolle methodiek die ontworpen is om diepere inzichten te verschaffen, creativiteit te stimuleren en teams te helpen hun doelen te bereiken. LSP maakt gebruik van de kracht van legoblokken om complexe problemen aan te pakken en innovatieve oplossingen te vinden.

Hoe werkt een Lego Serious Play Workshop?

Een LSP-workshop bestaat uit een reeks van iteraties met vier stappen: de vraag, bouwen met lego, het verhaal delen en reflecteren.

  1. De vraag: Gedurende de workshop worden er een reeks vragen gesteld die zijn afgestemd op het specifieke onderwerp van de sessie. Deze vragen vormen de ruggengraat van het Lego Serious Play proces. Het begint allemaal met een vraag die de deelnemers uitdaagt om stapsgewijs na te denken en antwoorden te geven. Deze vragen kunnen variëren, afhankelijk van de doelen van de workshop en de uitdagingen waarmee het team of de organisatie wordt geconfronteerd.
  2. Het bouwen: Nu komt het plezier! Iedere deelnemer krijgt legoblokken en wordt uitgedaagd het antwoord op de vraag om te zetten in fysieke lego-modellen. We leren werken met metaforen waardoor bijna elke vraag beantwoord kan worden met lego. Dit proces geeft ruimte aan de verbeelding en stelt deelnemers in staat om complexe concepten op een toegankelijke manier uit te drukken.
  3. Het verhaal: Nadat alle modellen zijn voltooid, is het tijd om verhalen te delen. Elke deelnemer legt uit wat hun model vertegenwoordigt, wat de betekenis ervan is en hoe het verband houdt met de gestelde vraag. Dit creëert een rijke uitwisseling van perspectieven en inzichten.
  4. Reflectie en ontdekking: Na elke vraag volgt een waardevolle fase van reflectie. Deelnemers nemen de tijd om te luisteren naar elkaars individuele verhalen en inzichten die ze hebben gedeeld. Deze reflectiemomenten dienen als bruggenbouwers, waarbij individuele perspectieven samenkomen om een dieper begrip en gemeenschappelijke grond te creëren. Het is een cruciale stap die de rijkdom van diversiteit benadrukt en teams in staat stelt om gezamenlijk tot weloverwogen beslissingen en oplossingen te komen.

De magie van LEGO Serious Play

De kracht van Lego Serious Play ligt in de unieke combinatie van bouwen, delen en reflecteren. Het bouwen met legoblokken vertraagt het denkproces en maakt abstracte ideeën tastbaar. Het delen van verhalen bevordert betrokkenheid en inclusie, terwijl de gezamenlijke reflectie leidt tot diepere inzichten en betere besluitvorming.

Dus, terwijl je misschien denkt dat Lego Serious Play gewoon spelen is, gaat het eigenlijk over het ontdekken van nieuwe perspectieven, het stimuleren van creativiteit en het vinden van innovatieve oplossingen voor uitdagingen in de echte wereld. Het is een serieuze benadering van groei en succes, verpakt in de vorm van plezier en samenwerking.

Even de sfeer opsnuiven..

Conclusie

Lego Serious Play is meer dan alleen spelen met bouwstenen. Het is een krachtige tool die teams, organisaties en individuen helpt om hun doelen te bereiken door middel van creativiteit, betrokkenheid en diepgaande reflectie. Dus, de volgende keer dat je denkt aan lego, bedenk dan dat het niet alleen voor kinderen is. Het kan ook de sleutel zijn tot succes in de volwassen wereld van werk en strategieontwikkeling. Dus, laat je innerlijke bouwer los en ontdek de magie van Lego Serious Play!

Wil je meer weten..

Zoals je ziet kan Lego® Serious Play® gebruikt worden voor veel verschillende topics dus aarzel niet om mij te contacteren. Ik maak met plezier tijd om samen te bespreken wat je in gedachten hebt, hoe een workshop er dan zou uitzien..
 
 
 
Contacteer mij via:
➜ annelies@fonkelveer
➜ 0496/97.83.89

Hoe ervaren deelnemers de workshops?

De LSP sessie (Goalsetting workshop) met Annelies was een heel fijne ervaring die ondanks mijn initiële twijfel tegenover het gebruik van legoblokjes (ik ben geen legofan) mijn verwachtingen overtrof. Je wordt op een aangename manier door een reeks vragen geleid, waarbij je snel verbanden en associaties kunt leggen met zowel je professionele als persoonlijke leven met behulp van de lego bouwstenen. Het was een boeiende en soms uitdagende confrontatie met mijn doelen en obstakels, maar ik beveel het zeker aan!
Sarah
Januari 2024
Annelies leidt je naar verdere uitwerking van wat in het hoofd zit door alle drempels weg te nemen met een natuurlijke flair. Je wordt aangezet tot concreet 'doen' waardoor het wel in het hoofd blijft hangen. De interactie met de groep gebeurt op een natuurlijke manier. (Goalsetting workshop)
Ronald
Januari 2024
Heel fijne en fun workshop waarbij de blokjes en de handen ervoor zorgen dat we ons denken vertragen en verder inspireren om meer focus en helderheid te creëren in de te ondernemen stappen. (Goalsetting workshop)
Thomas
Januari 2024
Annelies brengt je door haar aanpak en vraagstelling meteen in de juiste sfeer. Het creëren van een betekenisvol beeld met vormen en/of kleuren gaat vlot omdat de workshop goed is opgebouwd: geruststellend en motiverend, stapsgewijs wordt de lat hoger gelegd. Ideaal om intuïtie en denken te visualiseren en helder te communiceren met anderen. Anderen pikken ook makkelijk in in je verhaal omdat ze meer horen > zien dan wat je met woorden zegt. Serieus onder de indruk van het effect dat het op mensen heeft en het blijft playfull. Annelies weet de workshop in goede banen te leiden en het juiste evenwicht te bewaren tussen ‘serious' en ‘play’. Zelf heb je een beeld waar je nadien aan blijft denken of wat je eventueel kan uitbouwen, verder op laten inspireren. (Goalsetting workshop)
Lego lady1
Alexandra
Januari 2024