Meer kleur in je leven

Iemand die mij een beetje kent weet dat ik graag vooruit wil, nieuwe dingen wil ontdekken, een enorme honger heb naar kennis in de breedte. En in alle eerlijkheid: daar niet mee bezig zijn is gewoon geen optie.

Ik ben Fonkelveer destijds gestart vanuit de drive om mensen te helpen, hen te inspireren om actief te bewegen naar een leven vol kleur nl. een leven dat bij hen past zoals zij dat willen, vol goesting en energie om er voluit voor te gaan.

En ik probeer zelf ook zo te leven: mij niet te(veel) laten leiden door angsten of onzekerheden maar dat is niet evident. Ik ben trots op het pad dat ik de laatste 6 jaar bewust bewandeld heb, de stappen die ik gezet heb. Dat heeft geleid tot bijkomende opleidingen, een nieuwe job, de start van Fonkelveer, nieuwe vrienden en gemiddeld over de tijd veel meer voldoening in mijn leven. Maar tegelijkertijd ben ik nog ver van wat ik wil bereiken en waar ik wil staan. Het is een pad dat constant in beweging is onder invloed van alles wat er gebeurt in mijn omgeving. De ene keer lijkt het vanzelf te gaan en de andere keer voelt het als vechten om te plaatse te blijven trappelen. Ik heb leren aanvaarden dat het belangrijk is om in stappen te werken en naargelang wat mogelijk is verder te gaan, maar als het nodig is ook mild moet zijn voor mezelf wanneer het niet loopt zoals ik het wil.

Met de lockdown die nu versoepelt, de kinderen die al ièts zelfstandiger worden wat meer mentale ruimte geeft en de kennis, skills en ervaringen die ik de laatste jaren opgedaan heb, voel ik dat het nu weer even tijd is voor een versnelling hoger.

KernTalenten – weten wat je energie geeft

In het hart van Fonkelveer staan de KernTalenten. Via zo’n analyse krijg je handvaten om na te gaan wat jou energie geeft en wat je best kan vermijden. Het is een kader om jouw realiteit te gaan bekijken en analyseren zodat je kan bepalen wat je best kan behouden, vervangen of waar je best naar een partner-in-crime kan zoeken om jou te ondersteunen in bepaalde delen.

Zeker in de context van loopbaanbegeleiding heb ik hier al mooie resultaten gezien van mensen die een nieuwe job vinden die veel beter aansluit bij wat ze willen en daardoor een stuk meer energie hebben en gelukkiger zijn.

Maar soms heb ik het gevoel dat de kennis van wat hen energie geeft op zich niet voldoende was om grote veranderingen te triggeren. De KernTalenten verdwijnen dan in de spreekwoordelijke schuif zonder dat er iets mee gebeurt. Ze weten misschien wel wat ze zouden moeten doen maar slagen er niet in om te starten of het vol te houden zodat er uiteindelijk weinig verandert. Ze gaan dan verder op automatische piloot en besluiten de nood die ze voelden los te laten. Dit gaat zo door tot een of andere (persoonlijke) crisis hen halt toeroept en er toch iets verandert (als dat al gebeurt). Toch wel zonde.

Overgaan tot actie

Ik besef dat leven op automatische piloot gemakkelijker is maar kan je daarmee jouw potentieel waarmaken? Kan je daarmee het verschil maken? Maak je jezelf daarmee trots?

Je hebt maar één leven en elke minuut die voorbij is komt niet meer terug.

Dus is de boodschap om je leven in handen te nemen en stap voor stap te bouwen naar het leven dat je wil, waar je van droomt. Er bestaat geen lamp van Aladin waardoor we een wens kunnen doen om ons leven in één keer te veranderen en voor de meesten onder ons zorgen de lottobiljetjes ook niet voor de grote winst, dus we moeten het zelf gaan doen.

Het allermoeilijkste is om in beweging te komen en de eerste stappen te zetten. Afhankelijk wat er op ons pad komt kan het zijn dat we vertragen of net versnellen, onze koers corrigeren en de bestemming lichtjes aanpassen en dat is allemaal ok. Zolang we maar in beweging blijven!

Een mooie metafoor hierbij is zo’n draaimolen in de speeltuin. Als je zoon of dochter vraagt om hen te laten draaien, ja dan zijn er twee opties ofwel duwen of trekken. Bij de start vraagt het veel kracht om vanuit stilstand de draaimolen in gang te krijgen. Het is pas wanneer de draaimolen op volle toeren draait dat je gewoon nu en dan wat moet bijduwen en dan lijkt alles vanzelf te lopen.

En eigenlijk is dat niet zo verschillend met ons leven en willen we dat daar ook graag. Stap voor stap snelheid opbouwen tot het minder energie kost om die stappen te blijven zetten. Tot we in een routine zitten die ons ondersteunt in wat we willen bereiken en we niet langer moeten nadenken welke stappen we moeten nemen, hoe mooi klinkt dat…

Een ding is zeker: veranderen is niet gemakkelijk maar als je niet start dan zal er niets gebeuren..

Meer kleur in je leven – je visie bepalen en actie ondernemen

Omdat de KernTalenten alleen niet voldoende lijken te zijn om echte verandering te starten, ben ik vorig jaar beginnen werken aan een traject om mensen in beweging te krijgen. Tot nu toe was dat vooral achter de schermen met try-outs in beperkte groep maar daar komt nu verandering in.

In augustus wil ik starten met een eerste kleine groep van 5-6 personen. Het plan is om jou gedurende 6 weken te ondersteunen in het scherpstellen van een persoonlijke missie/visie, daarbij een actieplan te bepalen en je doelen in habits te gieten. We gaan dit doen via een combinatie van online workshops en 1-1 coachings naast dagelijkse berichten die jou doorheen het traject leiden.

Wil je meer weten over het traject en misschien zelfs deel uit maken van deze eerste kleine groep? Kijk dan hier op mijn website voor meer info en je in te schrijven..