KINDEREN IN VIETNAM (Find Bright Spots)
Het boekt vertelt de zoektocht van Jerry Sernin (die een nieuw kantoor opent in Vietnam voor Save the Children) naar het aanpakken van ondervoeding bij kinderen.
Hierbij doorloopt hij heel mooi de stappen van het boek om verandering in gang te trekken nl.
- Eerst kijk hij hoe de situatie er concreet uitziet en bepaalt de algemene normen die er leven rond voeding. Kinderen eten twee keer per dag mee met de rest van de familie met eten gepast voor kinderen zoals kwalitatieve rijst.
- Dan ging hij op zoek naar bright spots – verschillen tov de norm, lichtpunten waar het ondanks dezelfde beperkingen wel lukt of beter gaat dan de rest. Zo bleek dat de ouders met grotere/gezondere kinderen hen 4x lieten eten in kleinere porties (beter geschikt voor hun ondervoede maag) én met een extra toevoeging van garnalen/krabben/sweet potato greens (wat in regel niet aanzien werd als geschikt voor kinderen of aanzien als low class food).
- Op basis van de bright Spots bepaalde hij die actie die grootste impact heeft en was het een kwestie van duidelijke instructies (critical steps) uit te denken die behapbaar zijn, realitisch binnen de beperkingen en uitgevoerd konden worden.
Zo organiseerden ze meerdere kookgroepen van 10 personen en vroegen de families om garnalen/krabben/sweet potato greens mee te brengen. Ze wasten hun handen en kookten samen de maaltijd, en leerden samen ‘anders denken’ door het te doen. En doordat de oplossing van binnen hun eigen cirkels kwam, was er ook minimale weerstand voor de oplossing.
In dit verhaal was de motivatie er al, want alle moeders wouden hun kinderen uiteraard gezond hebben. Maar door programma dat opgezet werd, kwam er hoop. Hoop dat een oplossing binnen hun bereik was om hun kinderen gezonder te maken.