fbpx

LEGO Serious Play workshops op maat

In een snel veranderende wereld is het vermogen om als organisatie/team effectief samen te werken, innovatief te denken en complexe problemen op te lossen belangrijker dan ooit. 

Bij Fonkelveer begrijpen we deze uitdagingen en bieden we op maat gemaakte LEGO Serious Play (LSP) workshops aan die jou hierbij kunnen helpen.

The overarching goal of LSP is
to build better businesses, better teams and more competent individuals.

Robert Rasmussen & Per Kristiansen (Book 'Building a better business using the LEGO Serious Play method')

Mogelijke toepassingen

De LEGO®️ SERIOUS PLAY®️ methodiek bestaat uit 7 applicatietechnieken die, als bouwblokken, ingezet kunnen worden om een vooropgesteld doel te bereiken in de opbouw van de workshop. Dit betekent dat LSP ingezet kan worden voor een breed gamma aan vragen en dit op drie niveaus: organisatie, team en individueel.

We kunnen diverse perspectieven binnen de organisatie of het team verzamelen en daar patronen in herkennen. We kunnen medewerkers betrekken door gezamenlijk werken aan het vormgeven van een gedeelde visie of het nemen van beslissingen. We kunnen via scenario’s gaan onderzoeken welke optie de beste keuze is.. 

De mogelijkheden zijn eindeloos!

Wat mag je verwachten?

Dit zijn de stappen die we samen doorlopen:

Voorbereiding: We starten met een kennismaking waarin je aangeeft waar jij graag aan wil werken. We bepalen of LSP hiervoor de juiste methodiek is. Als dat het geval is dan werken we samen het objectief van de workshop uit, bekijken we hoe een succesvolle workshop er moet uitzien en bepalen we samen de grote lijnen van de workshop. Aan de hand daarvan maak ik een offerte op waardoor je weet wat je mag verwachten. Beslis je om verder te gaan dan bekijken we de praktische opbouw van de workshop samen (locatie, timing, materiaal,..)

Workshop: Ik zorg voor de set-up van de zaal en ontzorg jou hiervan. Ik voorzien legoblokken aangepast aan de set-up van de workshop samen met post-its, pennen en LEGO Serious Play posters om de introductie direct juist te zetten. Ik faciliteer de workshop en begeleid de deelnemers naar de vraag die we willen beantwoorden.

Outcome: Teams verlaten de workshop niet alleen met een sterker gevoel van verbondenheid en begrip, maar ook met concrete plannen en oplossingen die klaar zijn om in actie te worden omgezet naargelang het vooropgestelde objectief van de workshop. Andere outcomes bepalen we samen in de voorbereiding (verslag, vervolg workshop, foto’s,..).

Voorbeelden van recente workshops op maat:

Teambuilding workshop @ ETION

Halve dag workshop waarin het team elkaar op een andere manier beter leert kennen. 

Focus op de individuele sterktes, hoe iedereen bijdraagt tot het team en het exploreren van de ideale klant van ETION.

 

Lego Serious Play workshop

Teambuilding workshop @ UGent

Halve dag workshop waarin het team elkaar op een andere manier beter leert kennen. 

Focus op de individuele sterktes, hoe iedereen bijdraagt tot het team, complementariteit en wat hen energie geeft binnen hun job.

LSP Workshop teambuilding UGent

Teambuilding workshop @House of HR

Korte kennismakingsworkshop van 2,5 uur waarin een projectteam elkaar leert kennen op de Kickoff-dag.

Kennismakingsworkshop - teambuilding Lego Serious Play

Laten we samen bekijken wat de mogelijkheden zijn. Vul het formulier in of stuur een mailtje naar annelies@fonkelveer.be .

Waarom facilitatie via Fonkelveer?

Gecertificeerde expertise: Annelies, als gecertificeerde LSP facilitator door de Association of Master Trainers, opgericht door Robert Rasmussen en Per Kristianssen – pioniers achter de LSP methode – bevestigt een diepgaande kennis direct van de bron. Deze achtergrond, gecombineerd met 15+ jaar ervaring in IT en HR, geeft een uniek inzicht in de uitdagingen van medewerkersbetrokkenheid en besluitvorming binnen bedrijven, en hoe LSP hiervoor een oplossing kan bieden.

Inclusieve benadering: Elke stem telt bij Fonkelveer. Onze workshops bieden een veilige ruimte waar iedereen welkom is, alle perspectieven een plaats krijgen en iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt. Dit leidt tot gesprekken met verrijkte inzichten en uiteindelijk een sterkere teamdynamiek.

Zorgvuldig ontwerp: Details maken het verschil. Van de voorbereiding tot de uitvoering, we werken nauw samen met jou om workshops op maat te creëren die jouw doelen niet alleen bereiken, maar waar mogelijk overtreffen.

Meer dan een Methodiek: Wij zijn overtuigd dat LEGO Serious Play een unieke methodiek is die daadwerkelijk ieders stem versterkt, actieve betrokkenheid stimuleert, een cultuur van actief luisteren cultiveert én tegelijkertijd antwoorden op complexe vragen kan bieden.

Q&A

Op maat gemaakte workshops worden specifiek ontworpen rond de unieke behoeften, uitdagingen en doelen van jouw team of organisatie. Dit zorgt voor een gerichte opbouw om jouw objectief te bereiken. 

We raden aan om de groepsgrootte beheersbaar te houden om effectieve participatie en diepgaande discussie mogelijk te maken. Een optimale groepsgrootte per tafel is vaak tussen de 6 en 10 deelnemers. In ontwerpen waar er begeleiding per groep nodig is kunnen we bij grotere groepen meerdere facilitators inzetten als dat nodig is.

De duur van een op maat gemaakte workshop kan variëren afhankelijk van jullie doelen en de complexiteit van de thema’s die worden behandeld. De meeste workshops variëren van een halve dag tot een dag. Meer strategische workshops kunnen over meerdere dagen lopen.

Weet dat LEGO Serious Play de legoblokken gebruikt op een compleet andere manier dan dat kinderen er mee spelen.

LSP is onderbouwde methodiek waar jaren aan gewerkt is om betrouwbare resultaten te behalen. Waag de kans en probeer het uit, je zal versteld staan van de effectiviteit van de methodiek.

Ja, op maat gemaakte workshops kunnen op jullie kantoor doorgaan of georganiseerd worden op een externe locatie. Ik bekijk dan samen met jou wat we nodig hebben voor de set-up van de workshop.

Het integreren van de workshopinzichten in de dagelijkse praktijk is cruciaal. We kunnen het bepalen van de acties meenemen in het ontwerp van de workshop. Of ik kan jullie achteraf helpen via  follow-up sessies om ervoor te zorgen dat de inzichten en actiepunten worden geactiveerd. Dit kunnen we samen bespreken.palen.

De kosten variëren afhankelijk van de duur van de workshop, het aantal deelnemers, en eventuele specifieke vereisten. Ik maak een gedetailleerde offerte op na ons kennismakingsgesprek waarin alle info aanwezig zal zijn.

Je stuurt mij een mailtje met daarin een antwoord op de volgende vragen: 

  • Wat is het objectief van de workshop?*
  • Hoe ziet een succesvolle workshop er voor jou uit?*
  • Over hoeveel personen gaat het?*
  • Eventuele locatie / datum en duur workshop.
  • Contactgegevens

Op basis daarvan neem ik contact met jou op en bespreken we jullie noden en doelen waarna we mogelijke volgende stappen uitwerken.

Laten we samen bekijken wat de mogelijkheden zijn. Vul het formulier in of stuur een mailtje naar annelies@fonkelveer.be .