Fonkelveer Boekenclub

Vind je het belangrijk om te blijven bijleren? Lees jij graag non-fictie boeken? Heb je interesse in onderwerpen als persoonlijk leiderschap, persoonlijke groei, gewoonten, hoe ons denken in elkaar zit, hoe je succesvoller kan zijn,.. Wil je anderen ontmoeten die gelijkaardige interesse hebben?

Ja? Yes! Dan is deze boekenclub de juiste plek want zeg nu zelf: er is geen gemakkelijkere manier om jezelf verder te ontwikkelen dan door boeken te lezen en je zo onder te dompelen in nieuwe kennis en nieuwe perspectieven.

Het concept van de boekenclub is simpel:

We lezen 5-6 boeken samen rond het thema van persoonlijke groei waarbij we voor elk boek twee keer samenkomen om van elkaar te leren (eens halverwege het boek en opnieuw op het einde van het boek) . Dat is het.

Waarom zou je deelnemen?

  • Je leest een boek veel grondiger als je effectief ook nog over het boek gaat babbelen.
  • Je leert van elkaar in de discussies tijdens/op het einde van het boek.
  • Je leert nieuwe boeken kennen die je anders niet zou lezen.
  • Je leest het boek ook echt uit omdat de anderen meelezen.
  • Je bent actief bezig met jouw persoonlijke groei.
  • Jij leest het boek, reflecteert over wat je hiermee wil doen en neemt deel aan de sessies. En ik doe de rest..

Hoe gaat het concreet in zijn werk?

  • We lezen ongeveer elke twee maanden een nieuw boek, dus 5-6 boeken per jaar.
  • We ontmoeten elkaar per boek twee keer online op een weekavond voor een uurtje om over het boek te praten. Tegen de eerste sessie lezen we allemaal tot ongeveer in de helft van het boek, en tegen de tweede sessie lezen we het volledig uit.
  • De online momenten verlopen organisch, we overlopen de take-aways uit het boek, de voorbeelden of quotes die je aanspreken, hoe we het boek kunnen gaan toepassen in het echte leven,.. en iedereen krijgt zijn zegje.
  • Je maakt deel uit van een privé LinkedIn groep waarin we de exacte timing vastleggen van de online momenten en tussendoor ook zaken kunnen delen.

Wil je graag meedoen?

Maak je lid van de Linkedin groep ‘Fonkelveer boekenclub‘ daar kan je steeds de meest recente info vinden.

Dit zijn de boeken waarmee we starten in 2022:

Januari-Februari 2022

Designing your life – Bill Burnett & Dave Evans

Ik start het jaar graag met een boek die helpt om meer richting te geven vandaar dit eerste boek.

Beide schrijvers zijn verbonden aan de Stanford University en geven een vleugje Design Thinking mee in dit boek waarin we ons leven weer net iets meer zelf in handen nemen.

Maart-April 2022

Act like a leader, Think like a leader – Herminia Ibarra

Persoonlijk leiderschap of expliciet leiderschap hebben veel gemeen. Herminia Ibarra, gekend van haar onderzoek naar ‘career transitions’, heeft het over ‘Outsight’ ipv. insight: door te experimenteren en ervaringen op te doen, kan je je perspectief verbreden waardoor je verder kan groeien.

Mei-Juni 2022

Focus aan/uit – Mark Tigchelaar

Focus houden is niet evident, dus ideaal om er af en toe een boek over te lezen en aandacht aan te besteden. Mark Tigchelaar geeft ons een overzicht op basis van nieuw wetenschappelijk onderzoek en voorbeelden uit de praktijk.

Dit zijn de boeken die we gelezen hebben in 2021:

Januari

True North – Bill George

Ik start het jaar graag met een boek die helpt om meer richting te geven vandaar dit eerste boek.

Bill George is een Harvard Business School professor die authentiek leiderschap hoog in het vaandel draagt, iets waar ik zeker achter sta.

Maart

Range, How Generalists Triumph in a Specialized World – David Epstein

Als generalist vind ik het niet altijd gemakkelijk in onze maatschappij die vooral focust op expertise.

Range gaat over de waarde van experimenteren en daaruit leren, de mogelijke nadelen van teveel specialiseren en de voordelen van breedte. Ik kijk er al naaruit om hierin te beginnen..

Mei

The Six Pillars of Self-Esteem – Nathaniel Branden

Deze klassieker gaat dieper in op wat zelfwaardering eigenlijk is, waarom dit belangrijk is, wat we kunnen doen om ons zelfrespect en zelfvertrouwen te vergroten en op welke manier anderen onze zelfwaardering kunnen beïnvloeden.

Juli

Dare to lead – Brené Brown

Een dame die al meerdere boeken op naam staan heeft rond de topic van kwetsbaarheid en moed.

‘Dare to lead’ heeft als doel om de topics vanuit ‘Daring Greatly’ en ‘Rising strong’ in de praktijk om te zetten en verder uit te diepen.

September

So good they can’t ignore you – Cal Newport

Een boek over het creëren van je droomjob. Niet door blindelings je passie te volgen maar door kennis en vaardigheden op te bouwen in de richting die je wil en zo stap voor stap de toekomst te creëren die jou voldoening geeft.

November

Switch – Chip Heath, Dan Heath

Eens we weten waar we naartoe willen, de moed hebben om daaraan te starten is het belangrijk om te gaan voor blijvende verandering en daar gaat dit boek over. De broers Heath vertellen over het rationeel systeem en emotioneel systeem in onze hersenen waar je rekening mee moet houden om iets vol te houden. Een boek vol tips om hiermee aan de slag kan gaan.

Wil je meer info, stuur mij dan gerust een mailtje naar annelies@fonkelveer.be!