fbpx
Blog Banner for Website Content

“The Slight Edge” van Jeff Olson is een boek dat benadrukt hoe kleine, dagelijkse acties en keuzes in de loop van de tijd een groot verschil kunnen maken in je succes en welzijn. Het legt de nadruk op het consistent toepassen van positieve gewoonten en het vermijden van negatieve gewoonten om langdurige verbeteringen in je leven te realiseren.

Ik heb het boek nu voor de tweede keer gelezen en bewust opgezocht omdat het een boek is dat hoop en rust geeft. Rust, door de boodschap dat kleine stappen voldoende zijn om uiteindelijk toch grote resultaten te halen. En hoop, dat ik persoonlijk dan toch, met wat ik doe en onderneem een verschil kan maken voor de wereld en de mensen rondom mij.

3.5/5

Wat wil ik onthouden?

Principe van Slight Edge

De ‘Slight Edge’ draait om een mindset waarin je je bewust bent van het cruciale belang van alledaagse handelingen in het leven en hoe deze bijdragen aan het uiteindelijke resultaat. Toch slaagt (volgens de auteur) slechts 5% van de mensen erin deze consistente kleine stappen te zetten om drie belangrijke redenen:

 • They are easy to do but just as easy not to do.
 • The results are invisible.
 • They seem insignificant

En dit is het lastige stuk, inderdaad. Omdat de stappen zo klein zijn en de resultaten hiervan op korte termijn onzichtbaar zijn, lijken ze op de moment zelf zo onbelangrijk en is het verleidelijk om ze niet te doen.

They are easy to do, but just as easy not to do’. – wauw deze kwam binnen deze keer.

Denk maar aan de klassieke goede voornemens bij het begin van het jaar. Je wil meer tijd vrijmaken voor sporten, een bepaald dieet volgen, meer boeken lezen of gewoon minder op die social media blijven plakken. Maar twee weken later denk je al ‘Acht vanavond niet, want maakt deze ene keer uit, toch?’ of ‘Ik start komende maandag wel echt’. Of na 2 maanden sporten zie je nog weinig resultaat en wordt je getest op wilskracht en stop je ermee. En zonder dat je het beseft zijn we een jaar later en kies je dezelfde goede voornemens als vorig jaar.

Want, of je nu wilt of niet, de beslissingen die je elke dag neemt duwen je onvermijdelijk in de richting van je doelen, of juist weg ervan.

Dit staat maar kort in dit boek (maar hier wil ik mezelf aan herinneren in de lastige momenten dat ik aan het boek denk) en het is super belangrijk om een duidelijk doel voor ogen te hebben zodat je weet in welke richting je wil gaan (en dus welke stappen de ‘juiste’ zijn) en dat je ook beseft waarom dat je het doet als je vandaag even geen zin hebt. Volgens mij kan je het niet volhouden op lange termijn (maanden/jaren) als je niet weet waarom je het doet.

The Slight Edge Life Paths
The Slight Edge - Jeff Olson (2013)

Verhaal Beach Bum and Millionaire

Jeff Olson start het boek met een verhaal over twee jeugdvrienden die aanvankelijk vergelijkbare paden bewandelen, maar uiteindelijk totaal verschillende levens leiden: de ene omarmt een bescheiden bestaan als een soort ‘Beach Bum’, – ik stel me hier zo’n mooie gebruinde blonde surfersboy bij voor –  terwijl de andere evolueert naar een succesvolle miljonair – dus laten we zeggen een knappe man in maatpak. Wat pas later duidelijk wordt, is dat beide verhalen eigenlijk over Jeff Olson zelf gaan. Hij transformeerde zijn leven van het ene scenario naar het andere door dagelijkse keuzes te maken die het verschil maken tussen succes en een middelmatig bestaan. Als we de typisch Amerikaanse opschepstijl even negeren dan is dit een mooi voorbeeld waarin er voldoende ‘Urgentie’ of ‘Desire’ moet zijn alvorens mensen klaar zijn om te veranderen ~ Change management speelt zich af op individueel niveau, people, of het nu gaat over privélevel of binnen je job.

Jeff spreekt over zijn persoonlijke ‘Day of Disgust’, dat ene cruciale moment op de golfbaan waar hij zich plotseling afvraagt waarom hij daar het gras aan het afrijden was, terwijl anderen plezier hadden door een balletje te slaan. Het was een eyeopener waarin zijn keuzes en prioriteiten niet langer in lijn waren met wat hij werkelijk wilde bereiken in het leven, en dit besef dreef hem om actie te ondernemen en zijn koers te veranderen. Jaren later botst hij tegen zijn ‘Night of despair’ waarin zijn succesvol bedrijf failliet gaat en hij zichzelf de vraag stelt hoe dit gekomen is. Opnieuw een kantelpunt waarin hij beseft dat hij het anders gaat moeten aanpakken en het concept van de Slight Edge duidelijk wordt nl. dat het gaat om consistent de stappen te blijven zetten ook wanneer het even meezit..

Ik herken enorm het feit dat je soms tegen die spreekwoordelijke muur moet aanlopen om genoeg motivatie te hebben om echt van richting te veranderen. Dat je het gevoel van ‘En nu is het genoeg geweest!’ nodig hebt om effectief iets te veranderen aan jouw leven vol gewoonten waarover je niet meer nadenkt maar wel een ander resultaat geven dan wat je wil of waar je van droomt.Dat het ook heel confronterend en oncomfortabel kan zijn om te beseffen dat waar je nu bent en waar je wil zijn niet in lijn zijn.

Power of time

Dit is een prachtig gegeven: de tijd is onze bondgenoot. Als we gewoon die dagelijks kleine stappen zetten (die echt eenvoudig uit te voeren zijn), zullen deze in de loop van de tijd transformeren tot aanzienlijke resultaten. Het geheim is om net díe stappen te selecteren die, dankzij de katalysator van tijd, de gewenste resultaten opleveren.

De auteur maakt gebruik van de metafoor van zaaien, groeien en oogsten. Om een nieuw plantje te laten gedijen, is geduld nodig. Je zaait, verzorgt en pas dan komt het plantje boven de grond. Hier ligt voor mij een essentieel aspect van de kracht van dit boek: het herinnert ons eraan om ons ongeduld opzij te zetten en ons te richten op de langere termijn. Om te vertrouwen in het proces, lost te laten en te geloven dat het plantje zal groeien als we het dagelijks water geven. Maar laten we tegelijk niet naief zijn en drie zaadjes planten om zeker te zijn dat er eentje overleeft..  

Op de vraag ‘Hoelang zal het duren voor je het succes kan zien en voelen?’ geeft hij dit mooie en subtiel antwoord: ‘Chances are it will take longer than you want it to – and that when the time arrives, you will be astonished art how quick it seemed.’

Om de kracht van tijd concreet te maken, heeft de auteur het over ’the power of one percent‘. Als we dagelijks slechts 1% meer waarde creëren dan de vorige dag, zullen we tegen het einde van het jaar uitkomen op een verbetering van maar liefst 365%. Het illustreert de kracht van consistentie en geleidelijke groei in het bereiken van onze doelen.

Vier Slight Edge krachten

 • Use the power of Momentum: Beginnen met nieuwe gewoonten is veel moeilijker dan ze volhouden zodra je al begonnen bent. Vergelijk het met fietsen: eenmaal in beweging is het gemakkelijk om door te gaan, zelfs als het wat inspanning vergt, zoals het beklimmen van een kleine heuvel. Eens bezig, begint het dagelijkse ritme langzaam maar zeker jouw identiteit te vormen, omdat het een integraal onderdeel van je routine wordt. Dit gebeurt niet wanneer je af en toe een intense inspanning levert.
 • Use the  power of completion: Onvoltooide zaken in je leven oefenen een uitputtende kracht op je uit en houden je vast in het verleden, waardoor je vast zit in het verleden als je ze niet afrondt. Volgens de auteur zijn worden mensen die op de ‘succescurve’ leven, aangetrokken door de toekomst, terwijl degenen die zich op de ‘faalcurve’ concentreren, worden teruggesleept door het verleden. Allemaal wat zwart-wit volgens mij, maar wel helemaal akkoord dat het belangrijk is om dingen af te ronden. #stopstartingstartfinishing.
 • Use the power of reflection: Mensen maken vaak de fout te denken dat ze productief zijn omdat ze bezig zijn, maar bezig zijn en productief zijn zijn niet noodzakelijk hetzelfde. Het is belangrijk om regelmatig stil te staan of je nog de juiste stappen aan het zetten bent.Die richting uitzetten, bijsturen en dan snel weer stappen zetten.
 • Use the power of celebration: Het is belangrijk om niet alleen te herkennen wanneer je achterblijft, maar ook om jezelf te belonen en te erkennen voor de goede keuzes en kleine successen die je behaalt. Helemaal akkoord voor een ander, zelf heb ik een te perfectionistisch kantje dat hier in tegenwerkt…

Quotes uit het boek

Het ideale boek als...

.. je het even niet meer weet en wat nood hebt aan energie en motivatie.

Het is een boek dat je zegt dat alles gaat goed komen en je kan vertrouwen op het proces dat als je hard werkt in de juiste richting er een beloning zal komen. Het is een boek dat hoop geeft, dat tegengewicht geeft als je het gevoel hebt dat niets meer vanzelf gaat en je het even niet meer weet. En laat ons eerlijk zijn af en toe hebben we allemaal wel zo’n boost nodig.. en dit boek is daar een topper voor.

Tegelijkertijd is het geen boek met veel nieuwe ideeën of theoriëen. Het geeft enkele concrete suggestues (zoals de Happy habits en de Slight edge habits) maar dan ken ik betere boeken om dit in realiteit om te zetten. A book of hope dus.

Waar het mij aan doet denken...

 • Het boek The compound effect van Darren Hardy heeft exact hetzelfde thema nl. consistente kleine veranderingen hebben een grote impact en eveneens een boek om te lezen in een zoektocht naar motivatie. Leuk weetje: aangezien beide boeken zo sterk op elkaar lijken ben ik wat gaan googelen en blijkbaar was The Slight Edge eerst geschreven en heeft The compound effect zich hierop gebaseerd. Altijd fijn om ‘the original’ vast te hebben denk ik dan.
 •  Once small step can change your life van Robert Maurer. Opnieuw het concept van kleine stappen die een grote impact hebben maar geschreven vanuit een heel anders perspectief van Kaizen. 
 • Waar de Slight Edge aangeeft dat je kleine stappen belangrijk zijn, geven boeken als Atomic habitsTiny Habits en The power of habit die betere handvaten om mee aan de slag te gaan.
 • Tenslotte zijn er natuurlijk de klassiekers De 7 eigenschappen van effectief leiderschap en Start with Why als verder wil lezen rond opstellen van jouw doel, een visie, jouw persoonlijke missie.

Ik ben benieuwd naar jouw mening! Laat me weten wat jij van het boek of de review denkt via social media of via mail...