fbpx

Wat is LEGO® Serious Play®?

LEGO® Serious Play® (LSP) is een inspirerende en impactvolle methodiek voor strategie- en visieontwikkeling, teamvorming, organisatieverandering en persoonlijke ontwikkeling.

Door gebruik te maken van legoblokken als metaforen stelt LSP individuen en teams in staat om hun ideeën vorm te geven waardoor complexe ideeën en vraagstukken tastbaar en bespreekbaar worden. Deze methode is zo verschillend omdat het niet alleen een beroep doet op het analytische en rationele brein, maar ook op het creatieve en intuïtieve vermogen van de deelnemers.

Hoe herken je LSP?

Een Lego Serious play workshop volgt een zeer duidelijke structuur die de deelnemers meeneemt in de vraag die we samen willen beantwoorden. Door een zorgvuldig opgebouwde design, met het Core Process (Ask -Build – Share – Reflect) als basis , geven we alle deelnemers een stem, zorgen we voor betrokkenheid en gedeelde inzichten over het onderwerp.

Deelnemers gebruiken legoblokken als een medium om metaforen en verhalen te creëren. Dit helpt bij het visualiseren van complexe ideeën of vraagstukken en bevordert een dieper begrip en communicatie. Hard werken mag ook leuk zijn..

Iedereen komt aan bod en heeft gelijke tijd en ruimte om zijn/haar unieke bijdrage te doen. Door de combinatie van spelen, bouwen en delen, creëert LSP een hoge mate van betrokkenheid en energie onder de deelnemers.

LSP moedigt deelnemers aan om niet alleen individuele elementen te overwegen, maar ook hoe die elementen interacteren binnen grotere systemen.

LSP kan worden aangepast aan een breed scala van onderwerpen en kan worden gebruikt in diverse settings, van individuen, kleine teams tot grote organisaties.

LSP is gebaseerd op oa.:

  • Constructivisme en constructionisme nl. door in de echte wereld iets te bouwen, bouw je ook kennis in je hoofd op
  • Flowtheorie van Mihaly Csikszentmihalyi
  • Verband tussen aandacht – emoties – geheugen: door het gebruik van visuele metaforen, verwerken we de informatie dieper, raken deelnemers emotioneel betrokken en zorgt dit voor een beter geheugen.

Meer lezen?

Soorten werkgeluk
Annelies

Soorten geluk

Geluk is een concept dat in sprookjes vaak wordt voorgesteld als iets dat eeuwig duurt, onverstoorbaar en perfect. Maar in de echte wereld, waar veranderingen

Lees verder »
Lego Serious Play
Annelies

Wanneer is LSP een goed idee?

Wanneer is LSP een goed idee? Wanneer transformeert LEGO® SERIOUS PLAY® van Speelgoed naar Strategische Tool? Bij Fonkelveer erkennen we de kracht van de juiste

Lees verder »
Lego Serious Play
Annelies

LSP Historiek

Van spelen met legoblokken tot strategische doorbraken: Het ontstaan van LEGO® SERIOUS PLAY® In de schaduw van de traditionele speelgoedwereld, waar LEGO al meer dan

Lees verder »