fbpx
Lego Serious Play

Wat is Lego® Serious Play®?

Lego® Serious Play® (LSP) is een inspirerende en impactvolle methodiek voor strategie- en visieontwikkeling, teamvorming, organisatieverandering en persoonlijke ontwikkeling.

Door gebruik te maken van legoblokken als metaforen stelt LSP individuen en teams in staat om hun ideeën vorm te geven waardoor complexe ideeën en vraagstukken tastbaar en bespreekbaar worden. Deze methode is zo verschillend omdat het niet alleen een beroep doet op het analytische en rationele brein, maar ook op het creatieve en intuïtieve vermogen van de deelnemers.

Wat zijn de kenmerken van LSP?

  • Gestructureerd proces

Een Lego Serious play workshop volgt een zeer duidelijke structuur die de deelnemers meeneemt in de vraag die we samen willen beantwoorden. Door een zorgvuldig opgebouwde design, met het Core Process (Ask -Build – Share – Reflect) als basis , geven we alle deelnemers een stem, zorgen we voor betrokkenheid en gedeelde inzichten over het onderwerp.

  • Creatief en toch serieus

Deelnemers gebruiken legoblokken als een medium om metaforen en verhalen te creëren. Dit helpt bij het visualiseren van complexe ideeën of vraagstukken en bevordert een dieper begrip en communicatie. Hard werken mag ook leuk zijn..

  • Actieve participatie en enthousiasme

Iedereen komt aan bod en heeft gelijke tijd en ruimte om zijn/haar unieke bijdrage te doen. Door de combinatie van spelen, bouwen en delen, creëert LSP een hoge mate van betrokkenheid en energie onder de deelnemers.

  • Systemisch denken

LSP moedigt deelnemers aan om niet alleen individuele elementen te overwegen, maar ook hoe die elementen interacteren binnen grotere systemen.

  • Flexibel en aanpasbaar

LSP kan worden aangepast aan een breed scala van onderwerpen en kan worden gebruikt in diverse settings, van individuen, kleine teams tot grote organisaties.

Onderbouwd

LSP is gebaseerd op oa.:

  • Constructivisme en constructionisme nl. door in de echte wereld iets te bouwen, bouw je ook kennis in je hoofd op
  • Flowtheorie van Mihaly Csikszentmihalyi
  • Verband tussen aandacht – emoties – geheugen: door het gebruik van visuele metaforen, verwerken we de informatie dieper, raken deelnemers emotioneel betrokken en zorgt dit voor een beter geheugen.

Wil je meer weten..

Lego® Serious Play® kan gebruikt worden voor heel veel verschillende vragen dus aarzel niet om mij te contacteren als je meer wil weten..
 
> annelies@fonkelveer
> 0496/97.83.89