fbpx

Lego® Serious Play® Essentials: Core Process (deel 1)

Als je denkt aan LEGO, komen er misschien jeugdherinneringen bovendrijven aan het bouwen van indrukwekkende kastelen, ruimteschepen of zelfs fantasierijke werelden. Maar wist je dat LEGO ook een serieuze rol kan spelen in de wereld van persoonlijke ontwikkeling, teamvorming, organisatieverandering en zelfs strategie- & visieontwikkeling? Welkom in de fascinerende wereld van LEGO Serious Play!

Wat is LEGO Serious Play?

LEGO Serious Play (LSP) is veel meer dan alleen maar spelen met blokken. 

Het is een inspirerende en impactvolle methodiek die ontworpen is om diepere inzichten te verschaffen, creativiteit te stimuleren en teams te helpen hun doelen te bereiken. LSP maakt gebruik van de kracht van legoblokken om complexe problemen aan te pakken en innovatieve oplossingen te vinden.

Wat maakt een LSP-workshop meer dan gewoon spelen met legoblokken?

Om een LSP-workshop succesvol te maken zijn er enkele essentiele zaken waaraan voldaan moet worden om te kunnen spreken over LEGO Serious Play: het Core Proces, Skillsbuilding, de opbouw van de workshop,.. 

In deze LSP Essentials reeks overlopen de belangrijkste topics, te starten met het Core Proces.

Goalsetting workshop via Lego Serious Play

CORE PROCESS

De basis van een LSP-workshop bestaat uit wat we het ‘Core Process’ noemen nl. een opeenvolging van iteraties met telkens vier stappen: de vraag, bouwen met lego, het verhaal delen en reflecteren en capteren.

1. De vraag: Gedurende de workshop worden er een reeks vragen gesteld die zijn afgestemd op het specifieke onderwerp van de sessie. Deze vragen vormen de ruggengraat van het LEGO Serious Play proces. Elke loop start met een vraag die de deelnemers uitdaagt om stapsgewijs na te denken en antwoorden te geven. Samen vormen ze het geheel van de workshop dat ervoor gaat zorgen dat het vooropgestelde objectief vorm krijgt.

2. Het bouwen: Nu komt het plezier! Iedere deelnemer krijgt legoblokken en wordt uitgedaagd zijn of haar antwoord op de vraag individueel om te zetten in fysieke legomodellen. Doorheen de opbouw van de workshop leren we werken met metaforen waardoor alle vragen beantwoord kunnen worden met een beperkte set aan legoblokken. Dit proces geeft ruimte aan de verbeelding en stelt deelnemers in staat om complexe concepten op een toegankelijke manier uit te drukken. 

3. Het verhaal: Eens alle modellen zijn voltooid, is het tijd om verhalen te delen. Elke deelnemer legt uit wat hun model voorstelt, wat de betekenis ervan is, hoe elke blok nu een betekenis krijgt en hoe dit het verband houdt met de gestelde vraag. Dit creëert een rijke uitwisseling van perspectieven en inzichten waardoor we de kennis van de groep naar boven halen. 

Core Process - LEGO Serious Play

4. Reflectie: Na elke vraag volgt een moment van reflectie. Wat hebben we gezien? Wat hebben we geleerd van elkaar? Deze reflectiemomenten vormen de brug waarbij individuele perspectieven samenkomen om een dieper begrip en gemeenschappelijke grond te creëren. Het is een cruciale stap die de rijkdom van diversiteit benadrukt en teams in staat stelt om gezamenlijk tot weloverwogen beslissingen en oplossingen te komen.

De magie van LEGO Serious Play

De kracht van LEGO Serious Play ligt in die unieke combinatie van bouwen, verhalen delen en reflecteren. Het bouwen met legoblokken vertraagt het denkproces en maakt abstracte ideeën tastbaar. Het delen van verhalen bevordert betrokkenheid en inclusie, terwijl de gezamenlijke reflectie leidt tot diepere inzichten en betere besluitvorming.

Dus, terwijl je misschien denkt dat LEGO Serious Play gewoon spelen is, gaat het eigenlijk over het ontdekken van nieuwe perspectieven, het stimuleren van creativiteit en het vinden van innovatieve oplossingen voor uitdagingen in de echte wereld. Het is een serieuze benadering van groei en succes, verpakt in de vorm van plezier en samenwerking.

Conclusie

LEGO Serious Play is meer dan alleen spelen met bouwstenen. Het is een krachtige tool die teams, organisaties en individuen helpt om hun doelen te bereiken door middel van creativiteit, betrokkenheid en diepgaande reflectie. Dus, de volgende keer dat je denkt aan lego, bedenk dan dat het niet alleen voor kinderen is. Het kan ook de sleutel zijn tot succes in de volwassen wereld van werk en strategieontwikkeling. Dus, laat je innerlijke bouwer los en ontdek de magie van LEGO Serious Play!

Wil je weten of LEGO Serious Play iets kan betekenen voor jouw team of organisatie?

Bekijk de mogelijkheden voor een workshop op maat.

Of plan een vrijblijvend gesprek in en dan kijken we samen.

Meer lezen?

Lego Serious Play
Annelies

Wanneer is LSP een goed idee?

Wanneer is LSP een goed idee? Wanneer transformeert LEGO® SERIOUS PLAY® van Speelgoed naar Strategische Tool? Bij Fonkelveer erkennen we de kracht van de juiste

Lees verder »
Lego Serious Play
Annelies

LSP Historiek

Van spelen met legoblokken tot strategische doorbraken: Het ontstaan van LEGO® SERIOUS PLAY® In de schaduw van de traditionele speelgoedwereld, waar LEGO al meer dan

Lees verder »