fbpx

Wanneer is LSP een goed idee?

Wanneer transformeert LEGO® SERIOUS PLAY® van Speelgoed naar Strategische Tool?

Bij Fonkelveer erkennen we de kracht van de juiste tools om de complexe uitdagingen binnen organisaties aan te pakken. LEGO® Serious Play® (LSP) staat bekend om zijn unieke benadering van probleemoplossing en strategische planning. Maar wanneer is het gebruik van LSP echt een goed idee? En wanneer is zijn andere methodieken beter?

Wanneer wel?

Er zijn drie sleutelcriteria voor het inzetten van LSP:

Dat maakt het ideaal voor volgende situaties:

  • Strategie en tactische aanpak: Het originele doel waarvoor de methodiek opgesteld is om binnen organisaties een richting te bepalen.
  • Team visie & identiteit: Hoe willen we dat onze teamcultuur eruit ziet?
  • Cultuur en waarden van een organisatie: Medewerkers betrekken om voeling te krijgen met de huidige cultuur en onuitgesproken waarden.
  • Change management: Welke toekomstige status willen we bereiken?
  • Team samenwerking en dynamiek: Hoe kunnen we beter samenwerken, communiceren,..?
  • Project kickoff meetings: Duidelijke rollen en verantwoordelijkheden. Bepalen van de risico’s zin het project.
  • Retrospectives: Het reflecteren op projecten of processen om te leren en te verbeteren.

Wanneer niet?

Hoewel LSP veelzijdig inzetbaar is, zijn er situaties waarin andere tools of methoden beter geschikt zijn:

  • Eenvoudige onderwerpen waarbij het antwoord duidelijk en eenduidig is. Voor eenvoudige vraagstukken kan LSP meer tijd kosten dan het waard is.
  • Situaties met één correct antwoord. Hier zullen analytische methoden mogelijk doeltreffender zijn.
  • Behoefte aan strikte controle: Als de intentie is om de besluitvorming centraal te houden en je de beslissing niet in de groep wil/kan gooien dan is LSP niet de juiste keuze.
  • Specifieke (vaardigheids)training: Hoewel LSP kan helpen bij het identificeren van trainingsbehoeften, het bevorderen van samenwerkingscultuur, is het geen trainingstool die éénrichtingsverkeer nodig heeft.
  • Als het antwoord al bekend is: LSP is bedoeld om nieuwe inzichten te verkennen, niet om vooraf bepaalde antwoorden te bevestigen.
  • Prototyping: Terwijl LEGO® blokken kunnen worden gebruikt voor prototyping, valt dit buiten de LSP-methodiek.
  • Enkel voor plezier: LSP-workshops hebben altijd een duidelijk doel. Er zijn uiteraard leuke en interessante Lego Challenges mogelijk maar dit valt niet onder Lego Serious Play.

Conclusie

LEGO® Serious Play® biedt een krachtige benadering voor het aanpakken van complexe vraagstukken, een context waarin de inzichten uit de workshop ingezet zullen worden om de volgende stappen te bepalen. Door te kiezen voor LSP op de momenten dat het echt telt, kun je de unieke waarde ervan volledig benutten.

Meer lezen?

Lego Serious Play
Creativiteit
Annelies

Wanneer is LSP een goed idee?

Wanneer is LSP een goed idee? Wanneer transformeert LEGO® SERIOUS PLAY® van Speelgoed naar Strategische Tool? Bij Fonkelveer erkennen we de kracht van de juiste

Lees verder »
Lego Serious Play
Creativiteit
Annelies

LSP Historiek

Van spelen met legoblokken tot strategische doorbraken: Het ontstaan van LEGO® SERIOUS PLAY® In de schaduw van de traditionele speelgoedwereld, waar LEGO al meer dan

Lees verder »
Lego Serious Play
Creativiteit
Annelies

Lego Serious Play

Wat is LEGO® Serious Play®? LEGO® Serious Play® (LSP) is een inspirerende en impactvolle methodiek voor strategie- en visieontwikkeling, teamvorming, organisatieverandering en persoonlijke ontwikkeling. Door

Lees verder »